Guppen zijn over het algemeen vreedzame vissen die goed samengaan met veel andere soorten vissen. Er zijn echter enkele soorten vissen die mogelijk niet geschikt zijn om samen met guppen in een gezelschapsaquarium te houden. In deze blog beantwoorden we de vraag: “Welke vissen kunnen niet bij guppen?”

Agressieve vissen

Jagers cichlide met groene waterplantenVissoorten die agressief zijn of territoriaal gedrag vertonen, kunnen een bedreiging vormen voor guppen (Poecilia reticulata).

Enkele voorbeelden van deze vissen zijn:

  • Betta vis (Betta splendens): Betta’s, ook wel Siamese vechtvissen genoemd, staan bekend om hun agressieve gedrag, vooral tegenover mannelijke betta’s en andere vissen met lange vinnen.
  • Cichliden: Cichlidensoorten, zoals de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cichliden, kunnen territoriaal en agressief zijn, vooral tijdens het broedseizoen.
  • Gourami’s: Ook de gouramisoorten, zoals de Dwerggourami, kunnen territoriaal zijn en agressief gedrag vertonen, vooral tegenover andere vissen met een vergelijkbare lichaamsvorm.
  • Zwaarddragers (Xiphophorus spp.): Mannelijke zwaarddragers kunnen territoriaal gedrag vertonen, vooral als er vrouwelijke zwaarddragers aanwezig zijn.
  • Goudvissen: Hoewel goudvissen meestal als koudwater vissen worden beschouwd, kunnen ze agressief zijn en proberen de vinnen van guppen te nippen.

Als je nadenkt over het hebben van verschillende soorten vissen in één aquarium, is het belangrijk om te kijken of de vissen goed met elkaar kunnen opschieten. Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is en biedt voldoende schuilplaatsen om agressie te verminderen. Het is ook heel belangrijk om het gedrag van de vissen goed in de gaten te houden, zodat er geen ernstige ruzies ontstaan.

Vissen met lange vinnen

Paradijsvis met voedselkorrelsSommige vissen hebben lange, wapperende vinnen die mogelijk aantrekkelijk zijn voor guppen, vooral mannetjes met lange staarten. Andere vissen kunnen geneigd zijn om aan deze vinnen te trekken of te bijten.

  • Goudvissen zoals sluierstaarten
  • Betta’s zoals Siamese Kempvis
  • Paradijsvissen
  • Zwaarddragers als er geen voldoende ruimte en schuilplaatsen zijn

Vissen die guppen lastigvallen

Sommige vissen kunnen andere vissen lastigvallen, dus let goed op het gedrag van alle vissen in het aquarium. Dit geldt vooral voor cichliden, betta’s, agressieve meervallen zoals de roodstaartmeerval, en agressieve baarzen zoals de Channa-soorten. Zorg ervoor dat er geen overmatig pestgedrag is. Het is belangrijk om de vissen in de gaten te houden om problemen te voorkomen en een vriendelijke sfeer in het aquarium te behouden.

Onderzoek en observeren is de sleutel

Voordat je verschillende vissen in een aquarium plaatst, is het slim om te weten wat ze nodig hebben en of ze goed met elkaar kunnen opschieten. Doe daarom vooronderzoek, op internet is er voldoende leesvoer te vinden waar je de eigenschappen kan terugvinden. Elke vis heeft zijn eigen voorkeuren en karakter, dus het is belangrijk om een vriendelijke en harmonieuze gemeenschap te creëren. Een tip is om jezelf aan te melden bij een plaatselijke aquariumvereniging of de Nederlandse Bond Aqua Terra

Welke vissen kunnen wel samen met guppen?

Er zijn verschillende soorten vissen die over het algemeen goed samengaan met guppen in een gezelschapsaquarium. Hier zijn enkele vissen die prima passen bij guppen:

Platy’s

Oranje Platy in aquariumPlaty’s zijn kleurrijke, vreedzame vissen die goed samengaan met guppen. Ze hebben vergelijkbare water- en voedingsbehoeften.

Mollies

Mollies zijn levendige vissen die beschikbaar zijn in verschillende kleuren en patronen. Ze zijn meestal vreedzaam en kunnen goed samengaan met guppen.

Zwaarddragers

Zwaarddragers zijn levendbarende vissen met opvallende zwaardachtige verlengingen van de staartvin. Ze zijn over het algemeen vreedzaam en kunnen in een gemeenschapsaquarium met guppen worden gehouden. Belangrijk, er moet genoeg ruimte zijn voor iedereen anders kunnen deze vissen agressief gedrag vertonen!

Neontetra’s

Neontetra’s zijn vreedzame, scholenvisjes die goed samengaan met guppen. Ze voegen ook een prachtig kleuraccent toe aan het aquarium.

Guppen

Guppen zelf kunnen goed worden samengehouden, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goede verhouding is tussen mannetjes en vrouwtjes om ongewenste stress te voorkomen. Guppen zijn ook echte guppenfabrieken, regelmatig uitdunnen van je vissen bestand is zeker nodig.

Corydoras

Corydoras zijn bodembewoners die vreedzaam zijn en vaak in groepen worden gehouden. Ze helpen ook bij het schoonhouden van de bodem. Een Corrydoras heeft wel een voorkeur voor een zachte bodem, of in ieder geval zachte landingsplekken in verband met de baardharen. Hou hier rekening mee, ook het voeren is voor deze vis een aandachtspunt. Hierover meer op onze webiste.

Product Tetra 6 in 1 waterkwaliteit testenHet is altijd belangrijk om de compatibiliteit van vissoorten te beoordelen op basis van individueel gedrag en de specifieke omstandigheden van het aquarium. Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is en voldoende schuilplaatsen biedt. Houd ook rekening met de verschillende waterwaardes en voedingsbehoeften van de vissen. Het regelmatig observeren van het visgedrag helpt problemen te herkennen en draagt bij aan een vredige en gebalanceerdeleefomgeving.

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie of stuur ons een berichtje via het contactformulier!