Zwangerschap bij guppen duurt circa 30 dagen.  Voordat je het weet heb je een hele zwerm met jongen guppen zwemmen. Afhankelijk van de omstandigheden kan een zwangerschap langer duren en niet elke zwangerschap levert een hele zwerm jongen op. Dit is per stam verschillend en wanneer een dame voor de eerste keer jongen werpt zal dat vaak maar enkele jongen zijn. Daarnaast speelt de temperatuur ook een rol in het aantal jongen die je kunt krijgen. Maar wat ga je doen met al die jongen als echte guppenkweker.

Tip, wanneer mevrouwtjes guppen tegen het einde van hun zwangerschap lopen. Verhoog de watertemperatuur met een paar graden. Je zult zien dat ze dan spontaan gaan bevallen.

Zwangerschap bij guppen. Wat te doen na de zwangerschap

Dames en heren

Zwangere gup ongeveer 30 dagen zwanger | Zwangerschap GuppenDames en heren guppenkwekers. Een serieuze guppenkweker wil niets liever als zo snel mogelijk de dames en de heren scheiden van elkaar. De fanatiekelingen zullen al na een maand de geslachten gaan scheiden. Niet onverstandig natuurlijk want eenmaal een gedekt vrouwtje. Kan het vrouwtje meerdere keren van hetzelfde mannetje jongen werpen. En als serieuze guppen kweker wil je natuurlijk zelf de juiste man uitzoeken en niet aan de natuur overlaten. Theoretisch gezien zou je de jongen toch zeker de eerste twee tot hoogstens drie maanden bij elkaar kunnen laten. Voordeel is zelfs dat ze zich beter en sneller ontwikkelen.

Mannen guppen

Mannen zijn vanaf circa een tot twee maanden geslachtsrijp. Dit is de periode dat de mannen van de dames gescheiden moeten zijn. Zodra je het gonopodium van de man kan zien. Is de man in staat om geslachtsgemeenschap te hebben. Nu zal een groep jongen van een maand oud nog geen problemen kunnen opleveren. Omdat een vrouwtje pas twee maanden later geslachtsrijp is.

Vrouwen guppen

De dames zijn pas ontvankelijk na circa drie maanden en kunnen pas na drie tot vier maanden jongen geven. Let echter wel op dat ze niet gedekt worden door het verkeerde mannetje want voor het selectieve kweken zijn deze dames dan niet meer geschikt.

Het scheiden van jonge guppen

Wanneer je een bak vol jongen hebt van circa zes weken oud. Kan het wel eens lastig zijn om de geslachten te scheiden. Dit is per stam weer verschillend. Een vergrootglas kan enorm helpen. Maar wat ik persoonlijk doe is de dames die duidelijk herkenbaar zijn aan de donkere plek achter de buik. Deze dames zet ik apart. De rest laat ik zitten en de eventuele dames die bij de mannen achterblijven. Gaan in een later stadium naar de gescheiden (op)kweekbakken. Het voordeel is dat ik niet per ongeluk een mannetje bij mijn maagdelijke dames kan hebben geplaatst. En de jongen mannen kunnen oefenen met hun gonopdium op de achtergebleven dames.