Guppy aquarium

Guppy aquarium wie wil dat niet. Een mooie grote bak met schitterende kleurrijke guppen. Wil je kweken  met guppy’s heb je al gauw minimaal 7 bakjes nodig. Maar is het alleen voor de liefhebberij volstaat 1 aquarium van 12 liter al. Alhoewel een wat groter aquarium leuker is en makkelijker om de kwaliteit van het water stabiel te houden.

Aquariums

Minimale maat voor een guppy aquarium

Guppen met veel plantenIn een aquarium van 30 cm lang, 20 cm breed en 20 cm hoog kun je al een man en twee dames huisvesten. Eventuele jongen die worden geboren dienen gelijk als levend voer. Zielig, misschien wel maar overbevolking is nog erger in een guppy aquarium.

Ervan uitgaande dat je er niet mee wilt kweken kun je ook drie mannen nemen. Wel zorgen voor wat waterplanten. Het makkelijkste is waterpest omdat dit drijfplantje het altijd goed doet.

Plastic of glas

Aquariums om guppen te houden heb je in alle soorten en maten. Glas, kunststof en zelfs plastic kweekbakken zijn uitstekend geschikt. Het maakt niet uit zolang er maar water in kan. Natuurlijk geen ronde goudvissenkom gebruiken. Voordeel van glas is dat de temperatuur stabieler blijft dan in plastic bakken. Een thermostaat zal dan wat meer aan en uit gaan om het water op een constante temperatuur te houden.

Toch kweken

Wil je er toch mee kweken. Heb je twee extra bakjes nodig van dezelfde maat om de worpen van je dames op te vangen. Maar als deze jongen wat groter worden heb je nog twee extra uit zwembakken nodig. Een aquarium voor de mannen en een aquarium voor de dames. Omdat je dan al een echte guppenkweker wordt heb je nog 1 bak nodig die we de brolbak noemen. Een wat groter aquarium waar je al je vissen in doet die niet geschikt zijn voor de kweek. Deze vissen zijn niet perse lelijk en kunnen prima geschikt zijn voor een gezelschapsaquarium, verkocht of weggegeven worden. Of desnoods als voedergup aan roofvissen worden gegeven.

Kortom een kleine stelling met 7 aquariums is al voldoende om serieus 1 of zelfs 2 guppen stammen te kweken. Meeste beginnende kwekers kopen i.p.v. aquariums doorzichtige plastic curverbakjes. Dit werkt natuurlijk net zo goed en is een stuk voordeliger.

Het inrichten van een guppy aquarium

Aquarium met planten
Maar goed ik draaf wat door met het kweken van guppen.  Een aquarium met filter, verwarming wat grind en plantjes is vanaf 12 liter inhoud al voldoende om met guppen te beginnen.Alhoewel ik denk dat als je eenmaal met guppen begonnen bent. Je al snel het guppen virus te pakken krijgt en je je al snel gaat verdiepen in de wonderlijke wereld van het guppen kweken. Dus misschien moet je maar een iets groter aquarium kopen. Hoe groter, hoe beter zeg ik altijd maar. Voordeel is dat de kwaliteit van je water stabieler blijft. Wanneer je je dan ook beperkt tot 1 stam zuivere guppen en je telkens de minst mooie verwijderd ben je al aardig op weg om een echte guppenkweker te worden.

Kweekaquariums zijn meestal niet ingericht en kaal. Om het regelmatig verschonen van kale kweek bakjes makkelijker is en sneller gaat. Uit ervaring moet ik echter toegeven. Dat zelfs een kweekaquarium met wat fijn grind en waterplantjes een gup zich prettiger zal doen voelen. Daarbij ziet het er ook wat leuker uit.

Boodschappenlijst om drie guppen te houden

Verzorgen van drie guppen

 • elke dag 1 liter water verversen
 • elke dag bodem schoonmaken
 • minstens drie keer per dag een heel klein beetje voer geven
 • eens per maand het filtertje even uitknijpen maar niet afspoelen

 

12 gedachten aan “Guppy aquarium”

 1. Beste

  Ik zou graag beginnen met het kweken van guppies. In dit artikel lees ik dat men doorzichtige plastic curverbakjes gebruikt voor het kweken. Kunt u mij een link geven waar ik deze bakjes kan kopen / Welke bakjes er worden gebruikt? Worden er in alle bakjes een filter en verwarmingselement geplaatst? Of worden deze bakjes in 1 groot aquarium gestopt met 1 filter en 1 verwarmingselement?

  Hoe worden alle guppies bijgehouden? Doen jullie dit via Excel of via een ander programma? Of schrijven jullie dit gewoon op? Welke gegevens hou je dan bij?

  Alvast bedankt voor een antwoord!
  Met vriendelijke groeten
  Matties

  1. Sorry de reactie is een beetje laat maar we hopen dat je er nog iets aan hebt:

   Ik doe de guppy’s tot ongeveer 3 weken oud in de kweekbakje, laat moeder zelf in het aquarium, ook tijdens de bevalling. Dit stimuleert namelijk de bevalling en zorgt voor minder stress. Zodra de jonkies geboren zijn, zet ik de jonkies die ik vinden kan apart. Dit kan door middel van een kweekbakje zijn die je in het aquarium zelf hangt, of een speciaal aquarium waar alleen jonge visjes in zitten. Welk kweekbakje hier het fijnste voor is, is verschillend per persoon. Je hebt hier verschillende soorten en maten in, zolang het voor de guppy’s een guppy kweekbak is, is het al vrij snel goed. Echter is het wel zo, dat er verschillende meningen zijn wat betreft het gebruik van een klein kweekbakje in je aquarium, doe wat je zelf het fijnste vind.

   Wat betreft het bijhouden van de jonkies, zou ik persoonlijk het gewoon opschrijven, je hebt het dan altijd bij de hand en kunt per direct opschrijven wat je opvalt. Mijn kweekbak komt bij de Petsplace vandaan. Dit is het linkje er naar toe! Succes :)!

 2. Goedenavond,

  Bij het verversen van het water, voeg je dan lauw water toe? Anders krijg je misschien te veel temperatuurschommelingen? Of mag het gewoon koud water zijn/valt de schommeling mee met 10% verschoning?

  Alvast bedankt.

  Bart

  1. Beste Bart,

   Wat ik zelf aan zal raden om te doen is om met de bovenkant van je hand het water te voelen. De huid is daar het meest gevoelig waardoor je de temperatuur beter aanvoelt. Je kan het eventueel ook doen met een digitale aquarium temperatuurmeter doen.

   Doe je het water uit de kraan te koud erbij loop je kans op schrikreacties bij je vissen. Deze schrikreactie zou onder andere witte stip kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de grootte van je aquarium, zal het bij kleinere aquaria nauwkeuriger moeten gebeuren dan bij een aquarium van 200cm.

 3. Excuses, ik vergeet een vraag. Hoeft er geen verlichting in het aquarium? Hebben we nog niet, maar in de winkel werd het ons aangeraden ivm algenvorming? Wat is uw mening?

  Met vriendelijke groet,

  Bart Tomassen

  1. Hallo Bert,

   Misschien heeft de verkoper in de winkel bedoeld bij het opstarten van je aquarium en bacteriën. Echter is het leukst van het houden van een aquarium om ernaar te kijken als een levend schilderij.

   Verlichting is dan ook een vereiste. Zeker als je planten in je aquarium hebt. een verlichtingsduur van 10-12 uur is wel het vereiste. Je kan het eventueel verlengen met een tijdklok. Dan geef stel je een rustpauze in bij de verlichting van 12:00 – 14:00 uur. je kan dan. Wanneer je dan in de ochtend om 08:00 uur begint tot 22:00 in de avond van je aquarium en vissen genieten.

   Als tip zou ik adviseren om een plek te kiezen waar het aquarium niet in direct zonlicht staat. Dit “valse licht” zal je veel algen problemen opleveren.

 4. Ik heb een 45 liter aquarium met verschillende soorten vissen
  -7 kardinaaltetra’s van 2,5 à 3 cm
  -2 koraalplaty’s van 3 cm
  -2 sewellia lineolata algeneters van 4 cm
  -1 pangio kuhlii slangvisje van 5 cm

  Ik zou het super leuk vinden om er nog twee mannelijke guppen bij te doen om mijn aquarium echt af te maken. Nu twijfel ik heel erg of het nog net kan of dat het echt te veel is. Wat vindt u?

  Het aquarium is gemiddeld 24 graden en de waterkwaliteit wat laatst nog goed. De grond bestaat uit grind en ik heb 3 soorten planten waaronder waterpest, de andere 2 weet ik niet.
  Het slangvisje zit overdag verstopt en wordt in de nacht pas wakker, de vissen merken overdag dus helemaal niet dat hij er is. Mij is vertelt 1 cm per liter, maar dan denk ik dat slangvisje is wel 5 cm maar er is toch een verschil of je een dun slangvisje hebt of een grotere niet zo dunne vis van 5 cm of zie ik dit verkeerd?
  De vissen hebben genoeg plekken om zich te schuilen. Ook is er een filterpompje die ik op de middelste stand heb staan.

  Alsvast heel erg bedacht!
  Groetjes Linda

  1. Beste Linda

   De vissen die jij hebt hebben veel meer ruimte nodig dan 45 liter:
   De Kardinaaltetra’s hebben een minimaal aquarium nodig van 80 cm lang. Ook zwemmen zij graag in een grotere groep.
   De Koraalplaty’s hebben ook een minimaal aquarium van 80 nodig.
   De sewellialineolata zijn liever in een groepje van 5 a 6 soortgenoten. Ook deze soort heeft een minimaal aquarium nodig van 80 cm.
   De pangil kuhlii’s zit het liefst in een groep van 12. En deze soort heeft ook een minimaal aquarium nodig van 80 cm. Ook hebben kuhlii’s een zandbodem nodig.
   Wil je nu nog steeds 2 guppen erbij?
   Niet aanvallend bedoeld maar vind jij jouw “aquarium” nou echt een mooi samenhangend geheel?
   ” Nog even 2 guppen erbij om de overbevolking echt af te maken”
   ( https://aquainfo.nl ) Dit is een betrouwbare site, kijk daar maar eens op.

   En met 80 cm bedoel ik ongeveer 100 liter

   Vriendelijke groet Teun

 5. Als ik 2 guppenbaby’s in mijn kweekbakje heb hoe groot moeten ze dan zijn voor het echte aquarium?
  Ik heb daarin 3 black molly’s en 4 guppy’s en het is 60 liter.

  1. Hoi Ellen,

   Dat is een beetje lastig inschatten. hoe groot zijn de black molly’s en guppen? Ik zou ze nooit te klein weer terugzetten als je zeker wil zijn.

   Vissen doen er nooit moeilijk over om eigen soortgenoten op te eten.

   Succes,
   Martin

 6. Ik heb alleen maar mannen in m’n bak maar ik lees daar verschillende meningen over. Sommige zeggen dat je hun natuurlijke gedrag ontneemt omdat paren hun primaire levensdoel maar ook genoeg zeggen dat het gewoon kan, dat ze elkaar in het begin gaan imponeren maar het daarna goed gaat. Bij mij lijken ze elkaar ook gewoon met rust te laten. Ik wil eigenlijk niet nog 30 vrouwtjes erbij doen want die vind ik minder mooi maar als het echt nodig is wil ik het natuurlijk wel doen 🤔

  1. Hallo Nina,

   Het is altijd lastig om te sturen. Guppen zijn zeer vredelievend dus ik herken het niet zo dat ze elkaar iets doen.

   Natuurlijk gedrag is in een aquarium altijd zeer beperkt. continue mannen en kweekvrouwen houden is ook niet zinvol. waar laat je al die honderden guppen? Ik denk dat je vooral voor jezelf moet bepalen wat is leefbaar voor de guppen. Niet te veel en genoeg vrije zwemruimte. en ja, mannenguppen zijn inderdaad veel kleurrijker dan de vrouwen.

   Doen waar jij je goed bij voelt en vooral de vissen een goed welzijn bieden. Een aquarium is altijd observeren, doe je dit veel zal je altijd zelf de oplossing vinden.

   Succes met je hobby!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Om deze website optimaal te laten werken maak ik gebruik van cookies.
Daarnaast is vanaf 25 mei 2018 ook de AVG van toepassing.
Om deze redenen is het belangrijk dat je vooraf akkoord gaat met onze cookie verklaring & privacy statement.

Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Heeft u zich bedacht en wilt u toch akkoord gaan met de cookie verklaring en privacy statement? Ik ga toch akkoord