Guppy aquarium

Guppen aquarium van 180cm

Guppy aquarium wie wil dat niet. Een mooie grote bak met schitterende kleurrijke guppen. Wil je kweken  met guppy’s heb je al gauw minimaal 7 bakjes nodig. Maar is het alleen voor de liefhebberij volstaat 1 aquarium van 12 liter al. Alhoewel een wat groter aquarium leuker is en makkelijker om de kwaliteit van het water stabiel te houden.

Aquariums

Minimale maat voor een guppy aquarium

In een aquarium van 30 cm lang, 20 cm breed en 20 cm hoog kun je al een man en twee dames huisvesten. Eventuele jongen die worden geboren dienen gelijk als levend voer. Zielig, misschien wel maar overbevolking is nog erger in een guppy aquarium.

Ervan uitgaande dat je er niet mee wilt kweken kun je ook drie mannen nemen. Wel zorgen voor wat waterplanten. Het makkelijkste is waterpest omdat dit drijfplantje het altijd goed doet.

Guppen aquarium met veel planten

Plastic of glas

Aquariums om guppen te houden heb je in alle soorten en maten. Glas, kunststof en zelfs plastic kweekbakken zijn uitstekend geschikt. Het maakt niet uit zolang er maar water in kan. Natuurlijk geen ronde goudvissenkom gebruiken. Voordeel van glas is dat de temperatuur stabieler blijft dan in plastic bakken. Een thermostaat zal dan wat meer aan en uit gaan om het water op een constante temperatuur te houden.

Toch kweken

Wil je er toch mee kweken. Heb je twee extra bakjes nodig van dezelfde maat om de worpen van je dames op te vangen. Maar als deze jongen wat groter worden heb je nog twee extra uit zwembakken nodig. Een aquarium voor de mannen en een aquarium voor de dames. Omdat je dan al een echte guppenkweker wordt heb je nog 1 bak nodig die we de brolbak noemen. Een wat groter aquarium waar je al je vissen in doet die niet geschikt zijn voor de kweek. Deze vissen zijn niet perse lelijk en kunnen prima geschikt zijn voor een gezelschapsaquarium, verkocht of weggegeven worden. Of desnoods als voedergup aan roofvissen worden gegeven.

Kortom een kleine stelling met 7 aquariums is al voldoende om serieus 1 of zelfs 2 guppen stammen te kweken. Meeste beginnende kwekers kopen i.p.v. aquariums doorzichtige plastic curverbakjes. Dit werkt natuurlijk net zo goed en is een stuk voordeliger.

Het inrichten van een guppy aquarium

Maar goed ik draaf wat door met het kweken van guppen.  Een aquarium met filter, verwarming wat grind en plantjes is vanaf 12 liter inhoud al voldoende om met guppen te beginnen.

Alhoewel ik denk dat als je eenmaal met guppen begonnen bent. Je al snel het guppen virus te pakken krijgt en je je al snel gaat verdiepen in de wonderlijke wereld van het guppen kweken. Dus misschien moet je maar een iets groter aquarium kopen. Hoe groter, hoe beter zeg ik altijd maar. Voordeel is dat de kwaliteit van je water stabieler blijft. Wanneer je je dan ook beperkt tot 1 stam zuivere guppen en je telkens de minst mooie verwijderd ben je al aardig op weg om een echte guppenkweker te worden.

Kweekaquariums zijn meestal niet ingericht en kaal. Om het regelmatig verschonen van kale kweek bakjes makkelijker is en sneller gaat. Uit ervaring moet ik echter toegeven. Dat zelfs een kweekaquarium met wat fijn grind en waterplantjes een gup zich prettiger zal doen voelen. Daarbij ziet het er ook wat leuker uit.

Boodschappenlijst om drie guppen te houden

thermostaatverwarmer

Verzorgen van drie guppen

 • elke dag 1 liter water verversen
 • elke dag bodem schoonmaken
 • minstens drie keer per dag een heel klein beetje voer geven
 • eens per maand het filtertje even uitknijpen maar niet afspoelen

 

2 gedachten over “Guppy aquarium”

 1. Beste

  Ik zou graag beginnen met het kweken van guppies. In dit artikel lees ik dat men doorzichtige plastic curverbakjes gebruikt voor het kweken. Kunt u mij een link geven waar ik deze bakjes kan kopen / Welke bakjes er worden gebruikt? Worden er in alle bakjes een filter en verwarmingselement geplaatst? Of worden deze bakjes in 1 groot aquarium gestopt met 1 filter en 1 verwarmingselement?

  Hoe worden alle guppies bijgehouden? Doen jullie dit via Excel of via een ander programma? Of schrijven jullie dit gewoon op? Welke gegevens hou je dan bij?

  Alvast bedankt voor een antwoord!
  Met vriendelijke groeten
  Matties

  1. Sorry de reactie is een beetje laat maar we hopen dat je er nog iets aan hebt:

   Ik doe de guppy’s tot ongeveer 3 weken oud in de kweekbakje, laat moeder zelf in het aquarium, ook tijdens de bevalling. Dit stimuleert namelijk de bevalling en zorgt voor minder stress. Zodra de jonkies geboren zijn, zet ik de jonkies die ik vinden kan apart. Dit kan door middel van een kweekbakje zijn die je in het aquarium zelf hangt, of een speciaal aquarium waar alleen jonge visjes in zitten. Welk kweekbakje hier het fijnste voor is, is verschillend per persoon. Je hebt hier verschillende soorten en maten in, zolang het voor de guppy’s een guppy kweekbak is, is het al vrij snel goed. Echter is het wel zo, dat er verschillende meningen zijn wat betreft het gebruik van een klein kweekbakje in je aquarium, doe wat je zelf het fijnste vind.

   Wat betreft het bijhouden van de jonkies, zou ik persoonlijk het gewoon opschrijven, je hebt het dan altijd bij de hand en kunt per direct opschrijven wat je opvalt. Mijn kweekbak komt bij de Petsplace vandaan. Dit is het linkje er naar toe! Succes :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *