Guppy aquarium wie wil dat niet. Een mooie grote bak met schitterende kleurrijke guppen. Wil je kweken  met guppy’s heb je al gauw minimaal 7 bakjes nodig. Maar is het alleen voor de liefhebberij volstaat 1 aquarium van 12 liter al. Alhoewel een wat groter aquarium leuker is en makkelijker om de kwaliteit van het water stabiel te houden.

Aquariums

Minimale maat voor een guppy aquarium

Guppen met veel plantenIn een aquarium van 30 cm lang, 20 cm breed en 20 cm hoog kun je al een man en twee dames huisvesten. Eventuele jongen die worden geboren dienen gelijk als levend voer. Zielig, misschien wel maar overbevolking is nog erger in een guppy aquarium.

Ervan uitgaande dat je er niet mee wilt kweken kun je ook drie mannen nemen. Wel zorgen voor wat waterplanten. Het makkelijkste is waterpest omdat dit drijfplantje het altijd goed doet.

Plastic of glas

Aquariums om guppen te houden heb je in alle soorten en maten. Glas, kunststof en zelfs plastic kweekbakken zijn uitstekend geschikt. Het maakt niet uit zolang er maar water in kan. Natuurlijk geen ronde goudvissenkom gebruiken. Voordeel van glas is dat de temperatuur stabieler blijft dan in plastic bakken. Een thermostaat zal dan wat meer aan en uit gaan om het water op een constante temperatuur te houden.

Toch kweken

Wil je er toch mee kweken. Heb je twee extra bakjes nodig van dezelfde maat om de worpen van je dames op te vangen. Maar als deze jongen wat groter worden heb je nog twee extra uit zwembakken nodig. Een aquarium voor de mannen en een aquarium voor de dames. Omdat je dan al een echte guppenkweker wordt heb je nog 1 bak nodig die we de brolbak noemen. Een wat groter aquarium waar je al je vissen in doet die niet geschikt zijn voor de kweek. Deze vissen zijn niet perse lelijk en kunnen prima geschikt zijn voor een gezelschapsaquarium, verkocht of weggegeven worden. Of desnoods als voedergup aan roofvissen worden gegeven.

Kortom een kleine stelling met 7 aquariums is al voldoende om serieus 1 of zelfs 2 guppen stammen te kweken. Meeste beginnende kwekers kopen i.p.v. aquariums doorzichtige plastic curverbakjes. Dit werkt natuurlijk net zo goed en is een stuk voordeliger.

Het inrichten van een guppy aquarium

Aquarium met planten
Maar goed ik draaf wat door met het kweken van guppen.  Een aquarium met filter, verwarming wat grind en plantjes is vanaf 12 liter inhoud al voldoende om met guppen te beginnen.Alhoewel ik denk dat als je eenmaal met guppen begonnen bent. Je al snel het guppen virus te pakken krijgt en je je al snel gaat verdiepen in de wonderlijke wereld van het guppen kweken. Dus misschien moet je maar een iets groter aquarium kopen. Hoe groter, hoe beter zeg ik altijd maar. Voordeel is dat de kwaliteit van je water stabieler blijft. Wanneer je je dan ook beperkt tot 1 stam zuivere guppen en je telkens de minst mooie verwijderd ben je al aardig op weg om een echte guppenkweker te worden.

Kweekaquariums zijn meestal niet ingericht en kaal. Om het regelmatig verschonen van kale kweek bakjes makkelijker is en sneller gaat. Uit ervaring moet ik echter toegeven. Dat zelfs een kweekaquarium met wat fijn grind en waterplantjes een gup zich prettiger zal doen voelen. Daarbij ziet het er ook wat leuker uit.

Boodschappenlijst om drie guppen te houden

Verzorgen van drie guppen

  • elke dag 1 liter water verversen
  • elke dag bodem schoonmaken
  • minstens drie keer per dag een heel klein beetje voer geven
  • eens per maand het filtertje even uitknijpen maar niet afspoelen