Niets makkelijker als het houden van guppy’s. Of je ze nu in een curverbox houd of een luxe aquarium. Het kan allemaal zolang je je maar aan een paar basisregels houd.

Guppy’s een goed leven geven

Wil je je guppy’s een goed leven geven. Zijn er een aantal basis regels waar je je aan zou moeten houden.

Hoeveel guppy’s kan je houden

Om te overbevolking tegen te gaan, kun je als richtlijn 3 tot 5 liter water per volwassen gup hanteren. Als je per ongeluk een gup meer of minder hebt, is dat geen groot probleem. Wel is het belangrijk om te weten dat hoe meer guppen je hebt, hoe vaker en meer je water moet vervangen. Als je dat niet doet, loop je het risico dat er ziektes ontstaan en dat de jonge guppen niet goed groeien of zich niet zo mooi ontwikkelen als die van een ervaren kweker.

Guppen zijn geen echte koudwater vissen

2 zwanger vrouwlijke guppyOndanks dat guppy’s bij een water temperatuur van 15 graden kunnen overleven. Is het ook echt niet meer dan overleven wat je guppen doen. Je guppen zijn minder actief en staan eigenlijk in de overlevingsmodus. Ze eten weinig, ze groeien amper, kleuren worden flets en bleek etc. Dus waarom geen thermostaat in je aquarium gebruiken. Een gemiddelde thermostaat kost 10 euro en het stroomverbruik van je computer kost meer.

Optimale temperatuur is circa 23 graden. Bij deze temperatuur ontwikkelen je jonge guppen tot prachtige vissen. Ze zijn actief, eten goed en zien er veel mooier uit als op kamertemperatuur.

Water verversen is nodig

Elke week minstens 20% maar nog beter is het om elke dag 10% water te verversen. Ga ik er wel vanuit dat je circa 1 volwassen gup per vier liter water hebt. Heb je 1 gup per liter water verhoog het waterwissel schema dan met vier.

Reden van het water wisselen is dat de ontlasting van een vis puur ammonia en nitriet is. Wat door een filter omgezet moet worden in nitraat. Maar geen enkel filter kan het water perfect in evenwicht houden. Water verversen is dan ook de enige manier om deze schadelijke stoffen uit het water te halen en zodoende ziektes te voorkomen.

Optimaal laten groeien

Maar een ander groot voordeel van regelmatig water verversen is dat je ook hormonale stoffen uit het water haalt. Deze stoffen zijn ware groeiremmers en zorgen ervoor dat je guppen minder snel groeien.. Je kunt dan ook concluderen dat regelmatig water verversen ervoor zorg draagt dat je vissen optimaal kunnen groeien en ontwikkelen tot mooie volwassen vissen.