Kleurontwikkeling bij guppen gaat heel snel. Al kan het nooit snel genoeg gaan. Geboren als klein lelijk bruin larfje kun je na zes weken al wat kleur ontdekken.

Kleurontwikkeling bij zuivere stammen

Kweek je met zuivere guppen, dan wil dat zeggen dat de guppen die je kweekt al generaties selectief worden gekweekt op een bepaalde kleur. Je kunt er dan bijna zeker van zijn dat de jongen precies op de ouders lijken.

Voordeel van het kweken van zuivere guppen stammen is ook dat je weet hoe de kleurontwikkeling verloopt. Je kunt het vragen aan de kweker waar je de guppen vandaan hebt maar je komt er ook zelf achter wanneer je de eerste generatie gekweekt hebt. De volgende generaties zullen dan dezelfde ontwikkelingscyclus doormaken. Soms gaat het heel snel. Soms duurt het heel lang vooral bij bepaalde kleurslagen.

Zo kan het bij moscows en filligrans wel drie maanden duren voordat je wat kleur ziet en dan is het vaak nog niet spectaculair. Maar bij enkel kleurige gaat het weer heel snel en begint een man na twee maanden al aardig op kleur te komen.

Daarnaast kan er ook verschil in kleurontwikkeling zijn tussen verschillende kweeklijnen al zijn ze verder hetzelfde.

Jij hebt invloed op de kleurontwikkeling

kleurontwikkelingJij hebt invloed op de kleurontwikkeling Huh, zul je denken maar het is echt waar. De jongen op de juiste temperatuur houden van gemiddeld 23/24 graden is een must. Voer je alleen droogvoer heb je kans dat je guppen een minder snelle of bijzondere kleurontwikkeling doormaken. Laat staan dat ze showwaardig worden mocht je ooit eens aan een show mee willen doen.

Wat kun je zelf doen

Verse levende artemia voeren, elke dag minstens 1 keer. Voordat je Artemia geeft eerst spirulina voeren om er voor te zorgen dat de voedingsstoffen van de pas uitgekomen artemia optimaal worden opgenomen.

Daarnaast een goed volledig droogvoer geven. Een ander goed levend voer zijn microwormen wat voor jonge guppen ook heel goed is..

Voorkom overbevolking in je kweekbakken en zorg ervoor dat je regelmatig je water ververst.

Je kunt ook op een snelle ontwikkeling van kleur selecteren waardoor je na enkele generaties al snel de kleur van je vissen kunt ziet. Door simpelweg alleen met die dieren verder te kweken die het eerste zijn met het vertonen van kleur.