Kinderen en guppen zijn een ideale combinatie. Dus mocht je kleine graag een aantal vissen willen hebben. Mag je dat eigenlijk niet weigeren. Het is leuk om samen iets te doen, je leert je kinderen verantwoordelijkheid.

Kinderen en guppen

Kinderen verantwoordelijkheid leren

Klinkt als een zwaar onderwerp maar is dat niet. Kinderen verantwoordelijkheid leren met een aquarium en enkele guppen is alleen maar leuk. Kinderen en guppen horen bij elkaar.

Guppen zijn leuk

een paar guppies om zwarte background
Guppen zijn veel leuker als goudvissen. Niet alleen leuker maar ook mooier. Guppen zijn in zoveel kleuren dat het een lust is om naar te kijken. Daarnaast planten ze zich heel makkelijk voort. En gaat het ontwikkelen van jong naar volwassen heel snel. Al in drie maanden tijd wordt een jonge gup volwassen. Elke dag worden ze groter en mooier.

Doe het samen

Ga aan tafel zitten met een stuk papier en een pen. Schrijf samen op wat je allemaal nodig hebt om guppen te houden. Aquarium, thermostaat, grind, planten, filter, decoratie, luchtfilter en dan heb je het wel gehad. Maak een tekening hoe het aquarium eruit moet zien. Maar nog leuker hoe je guppen eruit moeten zien.

Denk groot

Koop niet een te klein aquarium, hoe groter hoe beter. Hou in gedachten dat je ongeveer 4 liter water per gup nodig hebt. Onderhoud wordt dan een stuk eenvoudiger. Drie guppen is het minimale aantal maar een grotere groep is leuker ook voor de vissen zelf.

Eerste keer

Is het je eerste keer dat je een aquarium koopt. Komt er heel wat op je af. Er is ontzettend veel keuze van glas tot acryl. Zelfs een plastic bak is al goed. Zolang je maar geen goudvissenkom gebruikt.

Decoratie

Kinderen kunnen de meest vreemde decoratie uitkiezen maar hou er rekening mee dat je een zo natuurgetrouw mogelijke omgeving wil creëren. Dus geen felle kleuren gebruiken en niet teveel. Een mooie rotspartij zonder scherpe randen heeft de voorkeur. Maar als er een gezonken schip in moet dan moet het maar. Kinderen en guppen, wat kan je er tegen doen.

Meer is beter maar teveel niet

Als het aan de kinderen ligt kopen ze zoveel mogelijk guppen. Waarom niet want zo duur zijn guppen niet. Maar hou het op circa 1 vis op 4 liter water. En bedenk dat een vrouwtjes gup heel wat jongen zal werpen.

Stap voor stap

Eerst koop je het aquarium en bereid je alles voor. Laat het aquarium een paar weken draaien. Zodat de waterwaardes en leefomgeving zich kan stabiliseren. Pas dan naar de winkel of beter nog, ga naar een echte kweker om guppen te kopen.

Klaar voor het avontuur

Twee kinderen bij een vissenkomNatuurlijk is het helemaal niet moeilijk om voor guppen te zorgen. Ik vind het al knap van mezelf dat ik er zoveel woorden aan kan besteden. Je kinderen zullen het geweldig vinden om af en toe wat voer te geven. Wat grotere kinderen zullen graag helpen met periodiek onderhoud van het filter of water verversen. Laat ze vooral meedoen en geef ze ook een taak. De eerste stap naar verantwoordelijkheid is nog heel leuk ook.