Guppen kweken gaat automatisch. Of je nu wel of niet wilt kweken vrouwtjes guppen krijgen altijd jongen.

Guppen kweken

Je hebt twee soorten guppen kwekers. De echte en de niet echte guppen kwekers. De niet echte guppen kwekers hebben een bak vol met guppen en de dames werpen jongen. Dat is eigenlijk onoverkomelijk omdat een vrouwtjes gup altijd jongen krijgt. Misschien enkele uitzonderingen daar gelaten. Sommige guppen zijn onvruchtbaar of worden door kwekers uit Aziatische landen onvruchtbaar gemaakt door ze bloot te stellen aan gamma stralingen. Maar niet elke kweker doet dat en kun je er vanuit gaan dat elke vrouwelijke gup jongen krijgt. Daarnaast heb je de echte guppen kwekers. Dat zijn vaak hobbyisten die serieus met hun dieren omgaan en alleen de beste en mooiste guppen selecteren om verder te kweken. Altijd op tijd hun waterwissels doen, de vissen optimaal voer verstrekken en er alles aan doen om hun guppen zo gezond en mooi mogelijk verder te ontwikkelen.

Éénmaal zwanger altijd zwanger

Jongen mannen guppen zijn seksueel actief zodra zij een ontwikkeld gonopodium (geslachtsorgaan) hebben. Zo rond de leeftijd van 4 tot 6 weken kunnen zij vrouwtjes guppen bevruchten en daar zijn ze een stuk rapper in als volwassen mannen. Vrouwtjes guppen zijn pas geslachtsrijp op een leeftijd van circa twee/drie maanden.

Een vrouwtje eenmaal bevrucht blijft altijd zwanger en zal vroeg of laat jongen geven. Een man hoeft een vrouwtje maar 1 keer te bevruchten en het vrouwtje kan tot wel 11 keer jongen werpen. De natuur heeft een mooie uitvinding gedaan en dat is de mogelijkheid geschapen voor vrouwtjesguppen om sperma op te slaan.

Vrouwtjes kiezen zelf

Wat nog een bijzonder fenomeen is dat een vrouwtje ondanks dat ze nadien door andere mannetjes is bevrucht toch het sperma van de eerste man kan gebruiken om jongen te krijgen. Ze gebruikt het sperma van alleen de allerbeste kwaliteit voor haar nageslacht.

Een ander fenomeen is dat een vrouwtjesgup zelfs nakomelingen kan geven van meerdere mannen in de dezelfde zwangerschap. Een fantastische uitvinding van de natuur want zo zal zie genendiversiteit zo groot mogelijk blijven wat voor de toekomst een gezonde populatie aan guppen zorgt.

Maar het is ook een valkuil voor beginnende guppykwekers die serieus pracht guppen wilt kweken. Dus altijd jongen guppen zo snel mogelijk op geslacht scheiden en je dames maagdelijk houden tot je ze kan inzetten voor de kweek.

Serieuze kwekers starten altijd met maagdelijke vrouwen

guppen kwekenWil je serieus guppen kweken kun je het beste altijd met maagdelijke vrouwen beginnen. Zodat je zeker weet dat de man die jij uitgezocht hebt als vader ook werkelijk de vader is. De geslachten scheiden kan al op een leeftijd van circa vier weken. Wacht iedergeval niet te lang met het scheiden van de geslachten twee maanden is toch wel maximaal om nog zeker te zijn van onbevruchte dames.