Guppen gezond houden wil bij veel beginnende liefhebbers nog wel eens fout gaan. Pas gekochte guppen gaan naar een paar dagen al dood. is het niet na een paar dagen dan is het wel na een paar weken.  Maar ook bij gevorderde liefhebbers kan het mis gaan. Opeens een uitbraak van schimmel of witte stip. Zo zijn zijn er nog heel wat gevaren die op de voor liggen. Guppen gezond houden lijkt wel een kunst maar niets is minder waar. Guppen gezond houden begint met een klein beetje basis kennis. Na het lezen van dit artikel kun jij ook je guppen gezond houden.

Guppen gezond houden

Je hebt een fantastisch mooi aquarium met veel zorg ingericht. Zo denk je dan voorlopig hoef ik niets meer te doen. Maar dat heb je mis, je moet nu je aquarium gaan onderhouden. Schrik niet het is minder werk als je denkt.

Temperatuur

Je hebt gelukkig een wijs besluit genomen om guppen te houden. Guppen passen zich heel makkelijk aan in de meest uiteenlopende leefomstandigheden. Waarschijnlijk heb je al ontzettend veel meningen op internet gevonden over de watertemperatuur. Koud water met een minimum van 15 graden is mogelijk. Je guppen zullen dan best wel oud kunnen worden maar een erbarmelijk uiterlijk vertonen. Het water op 28 graden houden zorgt ervoor dat je guppen supersnel groeien en ook heel snel lusteloos en uiteindelijk na hooguit een maand of tien sterven. Beter is het om de tempertuur tussen de 22 en 24 graden te houden. Je guppen voelen zich dan het beste. Ze groeien goed tot mooie vissen en bereiken een respectabele leeftijd tussen de 1 en 2 jaar.Afhankelijk van de kweekstam mocht je ze bij een kweker gekocht hebben. En niet te vergeten, je houd je guppen gezond.

Guppen voeren

Je moet je guppen regelmatig voeren. Beter is het om vele keren op een dag slechts een heel klein beetje te geven dan 1 keer op een dag heel veel. Omdat guppen geen maag hebben blijven ze de hele dag door eten. Afhankelijk van het voedsel, wordt dit verteerd tussen de 45 minuten en twee uur. Nu kun je niet elke twee uur je guppen voeren, sommige mensen hebben ook andere dingen in hun leven. Maar drie tot vier keer per dag moet mogelijk zijn. ‘s Ochtends een keer wanneer je opstaat, als je thuis komt van werk en een uur voordat je naar bed gaat. Zonder al te veel moeite zit je dan al op drie keer. Vergeet je het voeren een keer is er niks aan de hand maar ga niet de volgende voederbeurt twee keer zoveel geven. Als je de site verder hebt gelezen weet je dat rottend voer niet gezond is voor je vissen.

Water verversen

Heb je heel veel vissen zelfs tegen overbevolking aan. Moet je elke dag minstens circa tien procent water verversen. Heb je daar geen zin in zorg dan dat je geen overbevolking krijgt. Per vier liter water 1 volwassen gup is meer als voldoende. Je kunt dan volstaan met eens per week een waterwissel te doen van circa dertig procent. Het is niet nodig om al het water te verversen want daarmee veroorzaak je stress en nog belangrijker ook de nitrificerende ( goede ) bacteriën verwijder je dan. Waardoor de waterkwaliteit slechter kan worden.

Vuil verwijderen

Tijdens het water verversen moet je gelijk al het vuil van de bodem verwijderen. Vooral rottende planten vervangen. En vergeet niet de ramen te lappen. Zodat alg je er niet van kan weerhouden om te genieten van je guppen. Opgehoopt vuil zorgt voor een nitriet toename en dat is puur vergif voor je guppen.

guppen gezond houdenTips om je guppen gezond te houden

  • voorkom overbevolking niet meer als 1 gup op 4 liter water
  • koop je guppen alleen bij een echte kweker
  • regelmatig waterwissels doen
  • koop niet steeds nieuwe vissen erbij
  • temperatuur op 23 graden houden
  • voer hele kleine beetjes