Guppyziektes zijn ziekten die vaak voorkomen bij guppen. In dit artikel gaan we je daar wat meer over vertellen.
Aquarium syndrome
Van deze ziekte zul je nog nooit gehoord hebben. Klopt, want ik heb het zelf verzonnen. Het aquarium syndrome ontstaat bij nieuwe aquariums maar als je deze tips leest zal je voorkomen dat elke gup die je in je aquarium zet doodgaat.
Ammoniak vergiftiging
Belangrijkste oorzaak bij het sterven van je guppen in een nieuw aquarium is ammoniak. Je zult denken ik gooi toch geen ammoniak in het water dus waar praat je over. Ontlasting van je guppen bestaat uit ammoniak dus als je je vissen voert zorg je ervoor dat er ammoniak in het water komt. Dit is onoverkomelijk verbonden aan het houden van vissen in een aquarium.
Oorzaken
Guppen eten, moeten zich ontlasten en er is ammoniak. Hoe krijg je dat uit het water. Meest makkelijke methode is om regelmatig een deel van het water te verversen. Elke dag tien procent water verversen is het beste wat je kunt doen. Eens per week circa twintig of dertig procent water verversen is op 1 na het beste wat je kunt doen. Op nummer drie staat het kopen van een goed filter want een goed filter zet ammoniak om in nitriet en vervolgens in nitraat. Een goed filter bestaat uit zoveel mogelijk filtermedia. Beste is een filter te nemen die net zo groot is als je aquarium maar dat zul je vast te groot vinden dus koop je een modern maar kleiner filter en hoe kleiner het filter hoe meer ammoniak er in het water blijft.
Ammoniak vergiftiging voorkomen
Voorkomen is het beste wat je kunt doen. En je voorkomt een ammoniakvergiftiging door niet teveel vis in je aquarium te doen. Als vuistregel kun je 1 gup op 4 liter water houden. Tweede fout is het teveel voeren. Voer wat niet wordt opgegeten gaat rotten en er ontstaat een probleem. Het rottingsproces doet het ammoniakgehalte stijgen en je vissen zullen sterven. Derde tip is regelmatig water verversen. Je zult het vast vaker tegenkomen op deze site want het is de enige manier om je vissen gezond, happy en levend te houden. Vergeet alle testen en middeltjes die je kunt kopen. Kost alleen een hoop geld en het haalt niks uit. Water verversen voorkomt ammoniak en nitriet pieken en is goedkoop.
Guppy vergiftiging
Guppy vergiftiging weer zo een term die ik zelf bedacht hebt. Stel je voor dat je alles hebt gedaan om voor je guppen een zo gezond en natuurlijk mogelijke leefomgeving te creëren. Maar toch worden ze ziek of gaan ze zelfs dood. Wat doe je verkeerd, je hebt geen idee. Ik ga je helpen.
Voedsel vergiftiging
Bestaat dat, je zult het niet geloven maar het bestaat dus neem het maar van mij aan. Je hebt het beste en duurste voer gekocht wat je maar kon vinden. Toch kun je iets doen waar je niet bij stil gestaan hebt. Je voert ze teveel. Goed voeren is niet erg maar het voer wat niet
wordt opgegeten gaat rotten en zorgt voor denitrificerende bacteriën. Deze bacteriën zetten in tegenstelling tot nitrificerende bacteriën, nitraat om in nitriet. Wat leidt tot een nitrietvergiftiging, ziekte en dood. Om dit te voorkomen moet je zoveel mogelijk voorkomen dat je teveel voert. Daarnaast al het vuil uit je aquarium hevelen en vergeet niet regelmatig water te verversen.
Planten
Kunnen planten je guppen vergiftigen. Nee, natuurlijk niet. Maar planten die afsterven kunnen gaan rotten in je aquarium. Hierdoor nemen de denitrificerende bacteriën weer de overhand met alle gevolgen van dien. Dus rottende en stervende planten verwijderen. Kun je dan beter kunststof planten in je aquarium zetten of helemaal geen planten. Nee, gewoon wat plantjes in je bak doen en zorg ervoor dat je tijdig de stervende planten verwijderd.
Huishoud vergiftiging
Pfffff, weer zoiets. Waar je aan kan denken is dat in een normaal huishouden veel reinigingsmiddelen worden gebruikt. Denk aan allerlei luchtverfrissers bijvoorbeeld. Je luchtpomp pompt deze dampen in je aquarium en bij een hoge concentratie kunnen je vissen sterven. Maar niet alleen luchtverfrissers, stel dat de schilder met ammoniak de deuren aan het schoonmaken is. En toevallig staat je aquarium naast die deur die straks geschilderd moet worden. Grote kans dat je guppen snel op hun rug gaan drijven.
Witte stip
Ichthyophthiriasis, ook wel bekend als “witte stip” is een van de meest voorkomende ziekten bij guppen en andere tropische vissen. Het wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Ichthyophthirius multifiliis.
De parasiet leeft op de huid en de kieuwen van de vis, waardoor de vis een witte of gele stipjes krijgt op zijn huid. De symptomen kunnen ook bestaan uit jeuk, slijmafscheiding, verminderde eetlust en lethargie.
Het is belangrijk om snel te behandelen, anders kan de infectie zich snel verspreiden naar andere vissen in het aquarium. Behandeling kan bestaan uit het toevoegen van medicijnen die specifiek gericht zijn op deze parasiet in het water.
Guppen gezond houden
Je hebt een fantastisch mooi aquarium met veel zorg ingericht. Zo denk je dan voorlopig hoef ik niets meer te doen. Maar dat heb je mis, je moet nu je aquarium gaan onderhouden. Schrik niet het is minder werk als je denkt.
Hallo, onze guppies gaan ook een voor een dood. We hebben een 70 liter aquarium, 2 botia, (helaas nog maar 1 oudere) kwikwi, 2 siamese algeneters, 2 oude tetra en 3 kleine algeneters. We hebben vaker guppies erin gezet maar deze gaan elke keer weer dood. Gedacht aan vinrot, parasieten, aanvallen door de botia enz Alles geprobeerd, botia krijgen nu diepvriesvoer, waterwaarden en temperatuur zijn goed, waterwissels worden elke 2 weken gedaan, geen algvorming, breedspectrum medicijn gehad, wat voor de weerstand te verhogen en zelfs het aquarium helemaal opnieuw opgestart met alles nieuw een paar maanden geleden. Alleen de lamp moet nog vervangen, dat is gewoon wit licht en is ongeveer 8 uur per dag aan. Alles doet het geweldig, behalve de guppies. Sinds een paar weken 3 platy’s erin en die doen het ook goed. We hebben één gup die nu al 2 jaar is (met een sluierstaart) die wel nog altijd leeft. Ik ben bang dat de botia de schuldigen zijn, maar weet het niet zeker. Heb jij misschien een idee?
Beste vera,
Eigenlijk is de basis van alles het water testen. Ook de temperatuur, is er voldoende stroming, zuurstof.
Het gebruik van medicijnen ben ik zelf nooit een voorstander van. de enive die daar baat bij heeft zijn de winkels want het kost best wel wat.
1. Staat het aquarium op een stabiele, vlakke ondergrond, weg van direct zonlicht en tocht.
2. Zorg voor een goede waterkwaliteit door regelmatig water te testen en te zorgen voor de juiste pH-waarde, temperatuur en hardheid voor de vissen en planten die je hebt.
3. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet voor je vissen en voer ze op regelmatige tijdstippen. Overvoeren moet worden vermeden, omdat dit de waterkwaliteit kan aantasten.
4. doe regelmatig waterwissels om overtollige voedingsstoffen en afvalstoffen te verwijderen. Een algemene richtlijn is om 10-20% van het water elke 1-2 weken te vervangen.
Dit zijn slechts enkele standaarden die echt noodzakelijk zijn. Zeker bij een wat kleiner aquarium, omdat daar de wisselingen veel sneller toeslaan.
Hopelijk heb je hier iets aan, succes
GuppyClub