Ouderdom van een gup wordt bepaald door de warmte van het water. Andere invloeden zijn goed voedsel, schoon water en de vitaliteit.

Ouderdom van een gup

Een gup wordt meestal niet zo oud gemiddeld een jaar. Uitzonderingen zijn er altijd en een sterke vitale stam met guppen. Kan guppen voortbrengen die soms wel een ouderdom van drie jaar halen. Maar zoals gezegd zijn dat uitzonderingen en heeft het vooral te maken op welke temperatuur we de guppen houden.

Warmte betekent groeien

Hoe warmer het water des te sneller een gup dood gaat. Het tegenovergestelde zorgt ervoor dat een gup langer blijft leven. Guppen in koud water zullen veel ouder kunnen worden maar groeien ook nauwelijks uit tot een prachtig volwassen exemplaar, 23 of 24 graden is de meest ideale temperatuur voor een gup. Zo kunnen ze een respectabele leeftijd behalen en de volledige potentie zoals groei, kleur en vorm wordt behaald.

Waarom heeft warmte invloed op groei en ouderdom

ouderdom guppiesOm deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de organen van een gup. Wat opvalt is dat een gup geen maag heeft maar alleen een darmkanaal. Het voer wat een gup eet wordt direct verteerd. Binnen 45 minuten kan het voer omgezet zijn in ontlasting. Uitgaande van de meest ideale temperatuur.

Hoe warmer het water is des te sneller of beter kan het voer verteren. Is het water kouder dan 23 graden. Zal de spijsvertering van een gup langzamer verlopen. Waardoor er minder gegeten wordt maar ook minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Nadeel van te warm water en denk dan aan circa 25 tot 28 graden. Is dat het verteringssysteem te snel gaat verlopen. Voedsel word wel opgenomen maar verlaat het lichaam ook sneller.  Waardoor je guppen de voedingsstoffen in het voer minder goed kan opnemen. Net als bij te koud water. Met dat verschil dat bij te warm water de gup sneller dood zal gaan en bij te koud water de gup langer zal leven.

Ideale temperatuur, ideale groei

Een echte guppen kweker zal de jonge gupjes tot een maand oud op wat warmer water zetten. Denk dan aan circa 25 graden en naarmate ze ouder worden. Wordt de temperatuur van het water terug gebracht naar circa 23 graden wat de meest ideale temperatuur is voor een gup. Een gup kan onder deze ideale omstandigheden circa een jaar tot anderhalf jaar oud worden.