Gupjes leggen in de eerste drie maanden van hun leven de basis voor hun verdere leven. Een echte kweker geeft in deze periode extra aandacht en probeert de best mogelijke zorg en voedsel te verstrekken.

Gupjes de eerste drie maanden

Gupjes kweken is eigenlijk niets anders dan een continu proces om je guppen te verbeteren. Ondanks dat perfectie het doel is, is de weg het belangrijkste voor de guppenkweker.

Zomaar wat jongen kweken zonder extra zorg, zonder een bepaald doel resulteert uiteindelijk alleen maar in teleurstellingen. De pracht guppen waar we mee beginnen zijn een kweekvorm van de wilde guppen in Trinidad.

Alleen door selectief te kweken zijn deze visjes zo bijzonder mooi geworden. Alleen door selectief verder te kweken kunnen we deze prachtguppen in stand houden. Doe je dat niet dan zal de eerste generatie zelfgekweekte gupjes wellicht nog van redelijke kwaliteit zijn. Maar naarmate we meerdere generatie’s verder zijn. Zul je zien dat de gupjes steeds minder mooi worden en steeds meer op hun wilde voorouders gaan lijken.

Stamdieren

Je eerste guppen moeten van uitstekende kwaliteit zijn. Wil je in relatief korte tijd een fantastisch resultaat kunnen zien. Heb je vele jaren de tijd kun je ook beginnen met winkelguppen alleen zal het resultaat veel langer op zich laten wachten. Met de kans dat je uiteindelijk tot overstag gaat en begint met de beste kweekdieren die je maar kunt kopen. Koop zeker geen oudere kweekdieren maar van een leeftijd tussen de drie en vijf maanden oud. Oudere kweekdieren hebben meer kans op misvormde jongen dan jonge kweekdieren.

Aandacht voor de jongen

Jongen tot circa 1 maand oud zetten de basis voor kwaliteit of kwantiteit. Wil je de maximaal mogelijke potentie terug zien op latere leeftijd. Moet je je jongen de maximaal mogelijke zorg geven. Elke dag tien procent water verversen, elke dag minstens vier keer op een dag voeren met het beste voedsel wat je kunt vinden. En zeer belangrijk, geef elke dag verse zelfgekweekte levende pasgeboren artemia. Zonder dit voedsel is het niet mogelijk om de maximale potentie te ontwikkelen op latere leeftijd.

Cullen

Cullen is een mooie engelse term voor het uitselecteren van vissen waar je zeker niet mee verder wilt kweken. Deze term zul je vast vaker gaan lezen op deze site.

De eerste maand let je vooral op misvormde vissen en verwijder deze genadeloos.

Tweede maand zet je de vrouwen apart die je duidelijk kan onderscheiden van de andere jongen. Twijfelgevallen laat je gewoon nog even een maand in de bak van de jonge mannen zwemmen.

Dames die bij de mannen zijn achtergebleven verwijder je op een leeftijd van circa drie maanden. Je kunt ze ook niet meer gebruiken voor de kweek omdat ze zeer waarschijnlijk ook niet meer maagdelijk zijn.

De jonge mannen van drie maanden oud die niet aan je kweekdoel beantwoorden kun je direct verwijderen uit je kweekbakken. Maar wees toch nog een klein beetje voorzichtig met jonge mannen. De meeste manlijke guppen gaan pas op een leeftijd van circa drie maanden hun potentie ontwikkelen. Het is goed wanneer je nu al de mannelijke gupjes gaat cullen maar bedenk dat de werkelijke potentie pas op een leeftijd van circa 5 maanden is te zien. Heb je nog geen ervaring wacht dan iets langer met het selecteren van je jongen mannen.

Uiteindelijke doel van Cullen

gupjesHet uiteindelijke doel is dat je alleen door gaat met de mooiste, gezondste en beste guppen. Maar wil je je guppen in goede gezondheid houden dan is overbevolking een sluipmoordenaar. Probeer in een 40 liter bak niet meer als twaalf vissen te laten zwemmen. Op deze manier bereik je de maximale groei van je guppen. Less is more.