Maagden heb je absoluut nodig als guppen kweker. Wil je iedergeval zeker zijn dat de jongen die je krijgt ook afkomstig zijn van de man die je als vader voor de jongen had geselecteerd.

Guppen Maagden

Guppen kunnen op een leeftijd van 4 tot 6 weken al bevrucht worden door mannen met een ontwikkeld gonopdium. Wanneer je de jongen van dezelfde leeftijd niet mixt met jongen die al een maand ouder zijn. Hoef je niet direct te stressen om met een vergrootglas voldoende maagdelijke dames apart te zetten. De ontwikkeling van het gonopodium begint rond een leeftijd van circa 6 weken wat niet direct betekent dat ze al de meisjes kunnen bevruchten. Het zal echter niet lang meer duren.

Opletten

Het eerste wat je moet doen als serieuze kweker, is de meisjes van de jongens scheiden. Zodra je de geslachten kunt onderscheiden. Dit is meestal rond de leeftijd van zes weken maar kun je de geslachten al eerder herkennen, moet je niet wachten met voldoende maagdelijke dames apart te zetten.

Voldoende maagden apart zetten

Je ziet me regelmatig schrijven over voldoende dames. Maar wat is voldoende. Er zijn verschillende manieren van kweken. De meeste kweken in trio’s dus 1 man en 2 dames. Andere kwekers prefereren liever een groepskweek. Dat is meestal 3 dames en 2 mannen of 4 dames en 3 mannen.

Welke kweekmethode je ook toepast je dames zijn net zo belangrijk als je mannen. Voldoende dames apart zetten betekent eigenlijk zoveel mogelijk. Uit deze dames ga je in de derde of vierde maand de juiste kweekdames selecteren

De juiste maagden selecteren

Guppy vrouwtjeDe juiste dames selecteer je in eerste instantie op vorm. Dames met een korte maar brede staartsteel. Reden hiervoor is dat de grote staart van de mannen recht gedragen moet worden. Anders gaan ze met hun kop omhoog en hun staart omlaag zwemmen en daar voelen ze zich niet prettig bij. Dus diervriendelijker is om te zorgen dat je selecteert op een korte en sterke staartsteel. Zodat je mannentjes later geen last krijgen van hangende staarten.

Reserve bank

Hoeveel reservedames heb je nodig. Laten we uitgaan dat je met kweektrio’s gaat kweken. Selecteer dan vier tot zes dames waarvan je er twee gaat gebruiken. De andere dames blijven tot je uitverkoren dames zijn bevallen. Daarna kun je de dames die je over hebt wegdoen om een andere kweker een plezier mee doen.

De eerste jongen komen dertig dagen nadat je de kweektrio’s hebt samen gezet. Komen de jongen al na twee weken zijn ze geen maagd geweest en vervang je deze dames met de maagden die je bewaart had. Volgende keer dus wel wat eerder je maagden apart zetten.

Hoeveel jongen kun je verwachten

De eerste jongen die geboren worden is vaak niet zoveel. Wanneer je er een stuk of tien hebt per dame kun je dat al veel noemen. De volgende worp bestaat meestal uit circa dertig tot vijftig jongen. Dat is al een behoorlijk aantal.  Sommige dames kunnen zelfs meer als honderd jongen geven. Per stam is het aantal jongen wat een dame geeft verschillend.

Selectieadvies

Vitale en gezonde dames geven meer als dames die al generaties worden ingeteeld. Het is dan ook belangrijk dat je bij het uitzoeken van de juiste dames steeds let op vitaliteit en gezondheid. Behalve de brede en korte staartsteel bij de dames. Let je er ook op dat er geen knik te zien is in de overgang van de kop naar de rug. Dit duidt vaak op inteelt degeneratie deze dieren moet je dan ook uitsluiten van deelname aan je kweekstal. Daarnaast moet de buik een mooie ovale curve hebben. Hoekige of raar gevormde buiken zeker niet mee verder kweken.