Agressief gedrag guppen. “Bij mij gaan de vrouwtjes guppen altijd dood omdat de mannetjes guppen er steeds achter aan zitten. Wat te doen?”

Deze vraag hebben wij via de email ontvangen van een van onze lezers. Wij vonden het gelijk een aanleiding om hier een blog over te schrijven.

Agressief gedrag mannetjes guppen

Als je merkt dat de mannetjes guppen agressief achter de vrouwtjes aan zitten en dit leidt tot de dood van de vrouwtjes, zijn er enkele stappen die je kunt overwegen om het gedrag van de vissen te beheren:

Meer vrouwtjes toevoegen

Als je meer vrouwtjes toevoegt in het aquarium, kan dit de aandacht van de mannetjes verdelen. Hierdoor hebben individuele vrouwtjes minder kans om continu achtervolgd te worden.

Agressief gedrag guppen | Agressief gedrag mannetjes guppenMeer schuilplaatsen

Zorg voor voldoende schuilplaatsen in de tank, zoals planten, rotsen of decoraties. Dit geeft de vrouwtjes de mogelijkheid om zich te verstoppen en te ontsnappen aan de mannetjes als dat nodig is.

Herinrichten van je aquarium

Als het probleem aanhoudt, kun je overwegen om de inrichting van je aquarium te veranderen. Verplaats decoraties en voeg nieuwe elementen toe om de territoriale aard van mannetjes te doorbreken.

Meer ruimte

Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is en er een juiste balans is, aangezien overbevolking de agressie kan vergroten. Een te klein aquarium zal meer stress en territoriaal gedrag veroorzaken.

Overweeg andere vissoorten

Als het probleem blijft bestaan, kun je overwegen om de guppen te scheiden van andere vissoorten. Soms kan het introduceren van andere vissoorten helpen bij het verminderen van onderling agressief gedrag.

Tijdelijke scheiding

Als je meerdere Aquariums hebt, kun je overwegen om de agressieve mannetjes tijdelijk te scheiden van de vrouwtjes. Hierdoor kunnen de vrouwtjes herstellen en kan de situatie beter worden gecontroleerd.

Aantal vissen per liter

Het ideale aantal vissen per liter hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de vissoort, het type aquarium, het filteringsysteem en de waterkwaliteit. Er is geen one-size-fits-all antwoord, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen

Tropische Zoetwateraquaria

Voor kleine vissen zoals guppy’s, neons, en danio’s wordt vaak een richtlijn van ongeveer 1 cm vis per 3 liter water gebruikt. Dit betekent dat in een 60-liter aquarium ongeveer 20 cm aan vislengte gehouden kan worden.

Cichlidenaquaria:

Cichliden hebben meestal meer territorium nodig. Afhankelijk van de soort wordt vaak een richtlijn van 1 cm vis per 5 liter tot 8 liter water gebruikt.

Goudvissen

Goudvissen hebben meer ruimte nodig vanwege hun grotere omvang en hoge afvalproductie. Voor een enkele goudvis wordt vaak een richtlijn van 40 liter tot 75 liter aanbevolen.
Het is belangrijk om te weten dat deze richtlijnen enigszins flexibel zijn, en andere factoren spelen ook een rol. Overbevolking kan leiden tot stress, slechte waterkwaliteit en gezondheidsproblemen bij vissen. Regelmatig water verversen en het monitoren van de waterparameters zijn essentieel om een gezonde leefomgeving te behouden.

Een goede vuistregel is om langzaam te beginnen en de reactie van vissen op de omgeving te observeren. Voeg geleidelijk vissen toe en zorg ervoor dat het filtersysteem voldoende capaciteit heeft voor de biologische belasting van de vispopulatie. Onthoud ook dat verschillende vissoorten verschillende eisen hebben, dus het is belangrijk om soort specifieke behoeften te begrijpen bij het bepalen van de ideale bezetting.

Voortplantingsgedrag

Houd er rekening mee dat guppen bekend staan om hun voortplantingsdrang, en het is belangrijk om een gebalanceerde populatie en een geschikte omgeving te handhaven om agressie te verminderen. Zorg ook voor een goede waterkwaliteit en voeding om de algehele gezondheid van de vissen te bevorderen.

Deze uitleg is uitgaande van een gemiddelde waar wij weten dat er ook altijd uitzonderingen zijn. Kijk ook naar waar het aquarium geplaatst is en of er geen stress veroorzakende omstandigheden zijn. Naast een deur die veel dichtslaat, in het zonlicht, etc.

Observeren blijft het mooiste en meest leerzame onderdeel van deze mooie hobby die helaas te weinig wordt uitgevoerd. Een voermoment is hiervoor zeer geschikt, of pak een stoel en ga een half uur voordat het licht uitgaat kijken wat er gebeurt.

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier of laat een reactie achter onderaan de pagina.