Guppy ziektes

Guppyziektes zijn ziekten die vaak voorkomen bij guppen. In dit artikel gaan we je daar wat meer over vertellen.

Aquarium syndrome

Van deze ziekte zul je nog nooit gehoord hebben. Klopt, want ik heb het zelf verzonnen. Het aquarium syndrome ontstaat bij nieuwe aquariums maar als je deze tips leest zal je voorkomen dat elke gup die je in je aquarium zet doodgaat.

Ammoniak vergiftiging

Belangrijkste oorzaak bij het sterven van je guppen in een nieuw aquarium is ammoniak. Je zult denken ik gooi toch geen ammoniak in het water dus waar praat je over. Ontlasting van je guppen bestaat uit ammoniak dus als je je vissen voert zorg je ervoor dat er ammoniak in het water komt. Dit is onoverkomelijk verbonden aan het houden van vissen in een aquarium.

Oorzaken

Guppen eten, moeten zich ontlasten en er is ammoniak. Hoe krijg je dat uit het water. Meest makkelijke methode is om regelmatig een deel van het water te verversen. Elke dag tien procent water verversen is het beste wat je kunt doen. Eens per week circa twintig of dertig procent water verversen is op 1 na het beste wat je kunt doen. Op nummer drie staat het kopen van een goed filter want een goed filter zet ammoniak om in nitriet en vervolgens in nitraat. Een goed filter bestaat uit zoveel mogelijk filtermedia. Beste is een filter te nemen die net zo groot is als je aquarium maar dat zul je vast te groot vinden dus koop je een modern maar kleiner filter en hoe kleiner het filter hoe meer ammoniak er in het water blijft.
Ammoniak vergiftiging voorkomen

Voorkomen is het beste wat je kunt doen. En je voorkomt een ammoniakvergiftiging door niet teveel vis in je aquarium te doen. Als vuistregel kun je 1 gup op 4 liter water houden. Tweede fout is het teveel voeren. Voer wat niet wordt opgegeten gaat rotten en er ontstaat een probleem. Het rottingsproces doet het ammoniakgehalte stijgen en je vissen zullen sterven. Derde tip is regelmatig water verversen. Je zult het vast vaker tegenkomen op deze site want het is de enige manier om je vissen gezond, happy en levend te houden. Vergeet alle testen en middeltjes die je kunt kopen. Kost alleen een hoop geld en het haalt niks uit. Water verversen voorkomt ammoniak en nitriet pieken en is goedkoop.

Guppy vergiftiging

Guppy vergiftiging weer zo een term die ik zelf bedacht hebt. Stel je voor dat je alles hebt gedaan om voor je guppen een zo gezond en natuurlijk mogelijke leefomgeving te creëren. Maar toch worden ze ziek of gaan ze zelfs dood. Wat doe je verkeerd, je hebt geen idee. Ik ga je helpen.

Voedsel vergiftiging

Bestaat dat, je zult het niet geloven maar het bestaat dus neem het maar van mij aan. Je hebt het beste en duurste voer gekocht wat je maar kon vinden. Toch kun je iets doen waar je niet bij stil gestaan hebt. Je voert ze teveel. Goed voeren is niet erg maar het voer wat niet
wordt opgegeten gaat rotten en zorgt voor denitrificerende bacteriën. Deze bacteriën zetten in tegenstelling tot nitrificerende bacteriën, nitraat om in nitriet. Wat leidt tot een nitrietvergiftiging, ziekte en dood. Om dit te voorkomen moet je zoveel mogelijk voorkomen dat je teveel voert. Daarnaast al het vuil uit je aquarium hevelen en vergeet niet regelmatig water te verversen.

Planten

Kunnen planten je guppen vergiftigen. Nee, natuurlijk niet. Maar planten die afsterven kunnen gaan rotten in je aquarium. Hierdoor nemen de denitrificerende bacteriën weer de overhand met alle gevolgen van dien. Dus rottende en stervende planten verwijderen. Kun je dan beter kunststof planten in je aquarium zetten of helemaal geen planten. Nee, gewoon wat plantjes in je bak doen en zorg ervoor dat je tijdig de stervende planten verwijderd.

Huishoud vergiftiging

Pfffff, weer zoiets. Waar je aan kan denken is dat in een normaal huishouden veel reinigingsmiddelen worden gebruikt. Denk aan allerlei luchtverfrissers bijvoorbeeld. Je luchtpomp pompt deze dampen in je aquarium en bij een hoge concentratie kunnen je vissen sterven. Maar niet alleen luchtverfrissers, stel dat de schilder met ammoniak de deuren aan het schoonmaken is. En toevallig staat je aquarium naast die deur die straks geschilderd moet worden. Grote kans dat je guppen snel op hun rug gaan drijven.

Witte stip

Ichthyophthiriasis, ook wel bekend als “witte stip” is een van de meest voorkomende ziekten bij guppen en andere tropische vissen. Het wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Ichthyophthirius multifiliis.

De parasiet leeft op de huid en de kieuwen van de vis, waardoor de vis een witte of gele stipjes krijgt op zijn huid. De symptomen kunnen ook bestaan uit jeuk, slijmafscheiding, verminderde eetlust en lethargie.

Het is belangrijk om snel te behandelen, anders kan de infectie zich snel verspreiden naar andere vissen in het aquarium. Behandeling kan bestaan uit het toevoegen van medicijnen die specifiek gericht zijn op deze parasiet in het water.

Guppen gezond houden

Je hebt een fantastisch mooi aquarium met veel zorg ingericht. Zo denk je dan voorlopig hoef ik niets meer te doen. Maar dat heb je mis, je moet nu je aquarium gaan onderhouden. Schrik niet het is minder werk als je denkt.

10 gedachten aan “Guppy ziektes”

 1. Beste Guppyclub,

  Afgelopen week gaan er steeds guppen dood, ze worden slanker qua lijfje… gaan rondjes tollen en overlijden. De 1 na de andere gaat. Het betreft alleen de guppen!
  Niet de molly, Mickey platy, platy, sewellia en neon vissen.
  Het water is vandaag getest in dierenwinkel en ziet er keurig uit.

  Ze noemde het een kruisbestuiving waar waarschijnlijk al mijn guppen nu aan zullen overlijden. De tip was een beetje zout toevoegen maar dat is waarschijnlijk weer niet goed voor de andere vissen.
  Ze zeiden een medicijn naam die ongeveer 30 euro kost maar ik ben de naam vergeten iets met tr .. En was niet op voorraad.
  Advies was zout toevoegen en waarschijn lijk kom ik niet meer van de oorzaak af die de vissen dood laat gaan.
  IK BEN RADELOOS.
  Ze krijgen niet teveel eten want hier waak ik extra op.
  Hebben jullie een idee?

  1. Beste Melanie,

   Dat is erg vervelend en vooral als je het niet kan achterhalen. ik heb nog een aantal vragen.

   Wat is de temperatuur van het water?
   Heb je geprobeerd 30% van het water te verversen?
   Hoe oud zijn de guppen?
   Om hoeveel guppen gaat het, en zijn het jonge visjes?

   Wat ik je ook kan adviseren is om naar onze facebookpagina te gaan. Als je daar je vraag steld kan ik het delen met andere liefhebbers. Misschien dat er iemand tussen zit die het ook eens heeft meegemaakt.

   De link van onze facebookpagina is (Guppy Club Nederland):
   https://business.facebook.com/GuppyClubNederland/

   Zodra je jezelf daar hebt aangemeld stel deze vraag zodat ik hem kan delen binnen onze groep

   Ik wens je veel succes.

   Groeten,
   Team Guppy Club Nederland

 2. Bedankt voor je reactie! Hij zat in de spam box.
  Facebook was ik al jullie lid.

  Ik heb de guppen inmiddels op advies dierenwinkel op zou apart gezet
  Voor 3 dgn
  Ze adviseerde zout of trachisol.
  Omdat het alleen de guppen betreft en niet de andere vissen, sewelia, neon, platy, molly.
  En 14 dagen niet in het aquarium.
  Het water was getest in dierenwinkel de waardes waren goed.
  Temperatuur 26 graden.
  De guppen zijn van jong naar oud.
  Ongeveer 25 guppen.

  1. Hou met deze dagen de temperatuur goed in de gaten nu er hogere pieken met de buitentemperatuur gaan komen. Zorg voor goede doorluchting en beweging aan de oppervlakte. Indien noodzakelijk de verlichting uitschakelen op het heetste moment van de dag. Verder ben ik benieuw hoe het gaat verlopen met de guppen die je nu apart hebt staan. Veel succes!

 3. Hoi! Sinds paar weken hebben we een aquarium met 3 guppy’s en 5 neontetra’s. Ze doen het allemaal goed op 1 guppy na. Deze was in het begin best agressief naar de andere 2 guppy’s (terwijl hij de kleinste is). En sinds gister zit er helemaal geen fut meer in. Hij probeert naar boven te zwemmen en laat zich dan weer naar beneden vallen. Meestal dwaalt ie wat over de bodem. Wil sinds vanochtend ook niet meer echt eten. Hij zit sinds gister in aparte bak, de andere vissen doen het nog steeds prima. Wat zou het kunnen zijn?

  1. Als ik je omschrijving zo lees lijkt het op een probleem met de zwemblaas. Kan je mij iets vertellen over je waterwaardes wat ze zijn?

 4. Dag GuppyClub,

  Ik heb nu al een tijdje 5 mannelijke guppen in een aquarium van 10 liter.
  Ik heb ook wat steentjes gekocht voor op de bodem en een klein kasteeltje waar ze in kunnen. Ook heb ik een thermometer geplaatst en die staat altijd op 23°C.
  Maar sinds kort is er 1 gup die aan de boort blijft drijven, niet eet en niet beweegt.
  Ik heb opgemerkt dat er kleine vlekjes op zijn schubben zitten.
  Ik weet niet wat ik met hem moet doen.
  Wat is er aan de hand?

  Met vriendelijke groeten,
  Elise.

  1. Hoi Elise, het klinkt als een schimmel. wat ik nu direct zou doen is je waterwaarde meten. Alles controleren of het goed schoon is. ook de slangen van je pomp/filter. Doe je regelmatig waterverversen? Heb je voldoende waterbeweging aan de oppervlakte? Allemaal factoren die je nodig hebt voor een goed werkend aquarium.

   Stap 1 nu is je water meten! Succes

 5. Hallo, onze guppies gaan ook een voor een dood. We hebben een 70 liter aquarium, 2 botia, (helaas nog maar 1 oudere) kwikwi, 2 siamese algeneters, 2 oude tetra en 3 kleine algeneters. We hebben vaker guppies erin gezet maar deze gaan elke keer weer dood. Gedacht aan vinrot, parasieten, aanvallen door de botia enz Alles geprobeerd, botia krijgen nu diepvriesvoer, waterwaarden en temperatuur zijn goed, waterwissels worden elke 2 weken gedaan, geen algvorming, breedspectrum medicijn gehad, wat voor de weerstand te verhogen en zelfs het aquarium helemaal opnieuw opgestart met alles nieuw een paar maanden geleden. Alleen de lamp moet nog vervangen, dat is gewoon wit licht en is ongeveer 8 uur per dag aan. Alles doet het geweldig, behalve de guppies. Sinds een paar weken 3 platy’s erin en die doen het ook goed. We hebben één gup die nu al 2 jaar is (met een sluierstaart) die wel nog altijd leeft. Ik ben bang dat de botia de schuldigen zijn, maar weet het niet zeker. Heb jij misschien een idee?

  1. Beste vera,

   Eigenlijk is de basis van alles het water testen. Ook de temperatuur, is er voldoende stroming, zuurstof.
   Het gebruik van medicijnen ben ik zelf nooit een voorstander van. de enive die daar baat bij heeft zijn de winkels want het kost best wel wat.

   1. Staat het aquarium op een stabiele, vlakke ondergrond, weg van direct zonlicht en tocht.
   2. Zorg voor een goede waterkwaliteit door regelmatig water te testen en te zorgen voor de juiste pH-waarde, temperatuur en hardheid voor de vissen en planten die je hebt.
   3. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet voor je vissen en voer ze op regelmatige tijdstippen. Overvoeren moet worden vermeden, omdat dit de waterkwaliteit kan aantasten.
   4. doe regelmatig waterwissels om overtollige voedingsstoffen en afvalstoffen te verwijderen. Een algemene richtlijn is om 10-20% van het water elke 1-2 weken te vervangen.

   Dit zijn slechts enkele standaarden die echt noodzakelijk zijn. Zeker bij een wat kleiner aquarium, omdat daar de wisselingen veel sneller toeslaan.

   Hopelijk heb je hier iets aan, succes
   GuppyClub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om deze website optimaal te laten werken maak ik gebruik van cookies.
Daarnaast is vanaf 25 mei 2018 ook de AVG van toepassing.
Om deze redenen is het belangrijk dat je vooraf akkoord gaat met onze cookie verklaring & privacy statement.

Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Heeft u zich bedacht en wilt u toch akkoord gaan met de cookie verklaring en privacy statement? Ik ga toch akkoord
Protected by CleanTalk Anti-Spam