Artemia is het belangrijkste voer voor een gup. Op internet zijn er dan ook talloze beschrijvingen te vinden om zelf artemia of pekelkreeftjes te kweken. En toch doen weinig liefhebbers dit omdat veel artemia kweekpogingen mislukken. Dat komt dan niet door de artemia kweker maar door de artemia eitjes die je hebt gekocht.

Artemia leverancier is goud waard

Artemia door een vergrootglasVaak worden de eitjes niet op de juiste manier bewaard zowel door de groothandel als de winkelier en de gebruiker. Dat is jammer want zo wordt een super goed voer voor je vissen niet gegeven.

Het is duur, het kweken mislukt en je houd het voor gezien. Koop dan ook altijd de beste eitjes die je maar kunt krijgen. Maar nog belangrijker vraag aan andere viskwekers bij wie je de beste eitjes kan kopen. Ervaring met goede leveranciers voorkomt een hoop teleurstelling.

Veel artemia komt niet uit

De meeste dierenwinkels verkopen artemiaeitjes maar in 99% komt dat niet uit. Omdat de eitjes of te oud is of verkeerd zijn bewaard. Een goede leverancier van artemiaeitjes is elke euro waard die hij vraagt. Je vissen groeien vele malen beter, ze ontwikkelen vele malen beter en het optimaal kweken van guppen kan gewoon niet zonder pekelkreeftjes.

Hoe kweek je artemia

Een halve liter water, drie theelepels zeezout en een theelepel artemiaeitjes. Alles in een fles of pot gooien. Luchtslang erin hangen zonder bruissteen en na twee dagen heb je zelfgekweekte pekelkreeftjes. Mits je de temperatuur constant op 24 – 28 graden hebt gehouden.
Oogsten van je pekelkreeftjes is simpel Haal het lucht slangetje uit de artemiakweek. Doe er wat zoet water bij en wacht tien minuten. Je ziet dan op de bodem een rode drap wat je artemia is. Dit hevel je af met een aquariumslangetje. Aan de oppervlakte komen de schillen met niet uitgekomen eitjes te drijven.

Banner guppy

Artemia mislukt

Dat is balen, zelfs bij de meest ervaren kwekers gebeurt dit wel eens. Frustrerend omdat je denkt dat je alles goed doet. Het beste wat je kunt doen is even onderstaand lijstje afwerken om alle mogelijke oorzaken van mislukking te elimineren.

Checklijst
Heb je alles echt volgens de kunst van het artemia kweken gedaan.

  • constante warmte tussen de 24 en 28 graden
  • luchtpomp zonder bruissteen
  • voldoende lichturen 14 uur
  • zeezout zonder jodium gebruikt
  • fles of pot goed schoongemaakt alvorens een nieuwe kweek op te zetten

Oplossing
Alles volgens het boekje gedaan en toch nog geen succes gehad. Probeer het volgende:

  • voeg wat extra zout toe als normaal
  • gebruik wat minder eitjes als normaal

Bewaren:

  • koel, donker en droog bewaren. Artemiaeitjes bederven al gauw en de uitkomst zal gauw minder worden als je toch eigenwijs bent.