Slapen Guppen?

Slapen Guppen?

Slapen guppen, Ja, ook guppen hebben slaap nodig.

Door onderzoekers is bij een groot aantal vissen onderzoek gedaan of guppen slapen. Veel weten we er nog niet van en word veel gebaseerd op waarnemingen van natuurlijke aanpassingen van bijvoorbeeld de ademhalingsfrequentie die dan een stuk lager wordt.

In het donker zakken ook de fellere kleuren weg, een logische verklaring is dat dit waarschijnlijk gebeurd om niet te veel op te vallen voor nachtrovers. Iedereen zal dit beeld herkennen als in de ochtend de verlichting aangaat en je de vissen langzaam weer op kleur ziet komen!

Doen guppen hun ogen dicht
Nee, guppen hebben geen oogleden die over hun ogen schuiven. Daarom is het ook moeilijk te zien of een vis slaapt. Ook onderzoekers weten niet zeker of vissen echt slapen!

Wat ze wel weten, is dat het vissenslaapje meer lijkt op een rusthouding. De guppen blijven dan rustig op 1 plek liggen dommelen, vaak net iets boven de bodem. Zorg in je aquarium voor de nodige schuilplekken in de vorm van hout, steen of plantengroepen.

Houden guppen powernaps?
Of guppen power nappen is allemaal gebaseerd op kennis hierboven. Voor het welzijn in je aquarium is het aan te raden om dagelijks een korte lichtstop te houden van 1 tot 2 uur. Deze lichtpauze is goed voor de ontwikkeling en groei van planten en dieren en je bespaart ook nog eens op je stroomverbruik.

Nachtlamp aan:
De verlichtingsduur van een gemiddeld aquarium is ongeveer 8-10 uur per dag. In combinatie met twee uur lichtpauze kom je dan op een mooi schema. Een overgang naar de nacht kan je dan nog simuleren met een avondlamp, bijvoorbeeld een Gro-Lux lamp met een wat rozige kleur. Voor de nacht kan je een flauwe maanlicht nachtlamp gebruiken, alsof de maan over het water schijnt. Welterusten!

Zorg in je aquarium voor de nodige schuilplekken in de vorm van hout, steen of plantengroepen.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op. of geef een reactie onder dit bericht!

Eén gedachte over “Slapen Guppen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *